vrsek

Nabídka medu

Na této stránce naleznete popis jednotlivých produktů, které je možno u nás nakoupit. Jejich aktuální dostupnost je ovlivněna průběhem sezóny, stavem zásob, případně momentálním zájmem konzumentů. Aktuální informace o dostupnosti, ceně a velikosti balení můžete zjistit v ceníku ZDE.

Květový pastovaný med


pastovany

Tento med obsahuje nektar z květů ovocných stromů, lučních květů a řepky. Je upraven pastováním, čímž se dosáhne krémovité konzistence a zjemnění chuti. Dobře se roztírá, nestéká z chleba a dále už ve sklenici nekrystalizuje. Obsahuje hlavně jednoduché cukry – glukózu a fruktózu a je tedy snadno stravitelný. Dále je ceněn pro obsah minerálních látek, antioxidantů, aminokyselin a vitamínů. Konzumace květového medu může díky obsahu pylových zrn zmírňovat projevy alergie na pyl.

kvetovy

Květový lipový med

Med je jantarové barvy s výraznou a lehce nahořklou chutí. Delší dobu nekrystalizuje a zůstává tekutý.

medovicovy

Medovicový med (lesní)

Med je tmavé barvy a tekuté konzistence. Vzniká sběrem medovice na lesních porostech. Obsahuje větší množství minerální látek. Vyznačuje se obvykle tmavší barvou a pozdější krystalizací.

letni

Květový letní med

Med světlejší barvy a tekuté konzistence. Vzniká souběžným sběrem medovice a nektaru (např. maliník, ostružiník, akát, luční porosty, lípa) v období nazývaném "plné včelařské léto".

plody-v-medu
orechy-v-medu

Sušené plody s medem

  • vlašské ořechy s medem
  • sušené hrušky s medem
  • sušená jablka s medem
kakao

Kakao s medem

Jedná se o směs pastovaného medu a kakaového prášku. Vzhledem, konzistencí a použitím se podobá pomazánkám, jejichž základem jsou burské nebo lískové oříšky. Na rozdíl od nich neobsahuje nadměrné množství tuků a nehrozí riziko obsahu mykotoxinů.


Jednotlivé druhy medu se vzhledem a chutí liší hlavně podle rostliny, ze které byly sladké šťávy včelami posbírány. Pozitivní účinky medu jsou však dány především díky látkám, které do medu přidávají včely, a proto není podstatný rozdíl v pozitivních účincích různých druhů medu na lidský organismus. Díky obsahu jednoduchých cukrů je med rychlým zdrojem energie, který nezatěžuje organismus, což ocení hlavně sportovci a rekonvalescenti. Při slazení medem přijímá organismus nejen cukry, ale i minerální látky důležité pro zdraví zubů a nezvyšuje se riziko zubního kazu.

Pravidelná konzumace kvalitního medu dále pomáhá při:

lzicka-s-medem
  • nachlazení,
  • žaludečních vředech,
  • nespavosti,
  • onemocnění jater a žlučníku,
  • žloutence,
  • chudokrevnosti,
  • pálení žáhy,
  • zácpě,
  • poruchách trávení,
  • přecitlivění nervů,
  • vysokém krevním tlaku.
dole


© Med z čísla 5 – Ing. Jiří Svoboda, Ph.D., telefon: 737 146 123, e-mail: med@med5.cz, fotografie: Ing. Eva Svobodová, Ph.D.
Návrh a realizace: Svatava Říhová, e-mail: svata55@post.cz TOPlist